Milieukeurcertificaat

Fruit wordt geteeld volgens de richtlijnen van Milieukeur. Gewasbeschermingsmiddelen worden alleen gebruikt indien noodzakelijk. Biologisch evenwicht is het uitgangspunt. Er zijn namelijk veel nuttige insecten die in normale omstandigheden de plaaginsecten de baas zijn. Denk hierbij aan oorwormen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en de anthocoris.

Zonnepanelen

De zuidkant van het dak van de loods is grotendeels bedekt met zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat Fruitbedrijf Toon Vernooij energieneutraal is.
zonnepanelen

Feromoonverwarring

De fruitmot is een schadelijk insect die haar eitjes begin juni op de vrucht legt. De rupsen van de fruitmot eten gangetjes in de appels en peren. Dit zorgt ervoor dat het fruit voor menselijke consumptie ongeschikt raakt. Om dit tegen te gaan worden feromonen gebruikt. Een feromoon is een lokstof waar mannetjes van een bepaald insect op afkomen. Op warme zomeravonden gaan de vrouwelijke fruitmotten (Cydia Pomonella) vliegen. De mannetjes komen op de geur af en hopen met hen te paren. Via dispensers die in de boomgaard hangen, wordt er een pufje van deze lokstof in de lucht gebracht. Hierdoor raken de mannetjes in verwarring en kunnen zij de vrouwtjes niet meer vinden. Hierdoor vindt er nauwelijks paring plaats, waardoor er ook geen bestrijding noodzakelijk is.

Biodiversiteit

Er is veel oog voor het behoud van een natuurlijk leefmilieu. Om de boomgaard is er een rand waarin 25 inheemse struiken staan, waarvan er het hele jaar er altijd wel minimaal één in bloei staat en insecten aantrekt. Door de grote afwisseling van planten en struiken, versterk je de weerbaarheid en de diversiteit van nuttige insecten met daarbij een positief effect op het landschap.
Verder zorgt het bloemenveld voor biodiversiteit en stimuleert het de insectenpopulatie. Het wilde bloemenmengsel zorgt voor veel voedsel voor verschillende soorten insecten gedurende langere periode.

Koeling op CO2

De nieuwste installaties zijn aanwezig om het fruit te koelen. Deze installaties koelen met behulp van CO2. De CO2 als koelmedium wordt gebruikt in een gesloten circuit en heeft hierdoor geen schadelijke effecten op de ozonlaag. Deze vorm van koelen gebruikt ook minder energie in vergelijking tot het van oudsher koelen met Freon. De restwarmte die vrijkomt van de koelinstallatie wordt opgevangen en onder andere gebruikt in de vloerverwarming van de laaddocks.

Bijenhotel

In deze houten bamboeconstructie kunnen bijen en andere insecten zich in een veilige omgeving nestelen.